

Maine Association of Wetland Scientists Winter Conference & Annual Meeting

Tuesday, March 24, 2015
Thorne Hall (Bldg 67), Bowdoin College, Brunswick, ME
(See attached map showing location and parking)

CH-CH-CH-CHANGES! AGENDA

8:00 - 8:30	Registration
8:30 – 8:40	Welcome, Introduction of Speakers, Rich Jordan, MAWS President, and Brad Agius, MAWS President-elect
8:40 – 9:00	MAWS Regulatory Update, Rodney Kelshaw, MAWS Legislative Chair, Stantec Consulting (20 Min)
9:00 – 10:00	Maine DEP Environmental and Energy Resources Working Group: Devising and Implementing the State's Climate Change Recommendations, Patricia Aho, Commissioner, Maine Department of Environmental Protection (60 Min)
10:00 - 10:25	Break
10:25 – 10:55	USACE Regulatory Update, Jay Clement and Paul Minkin, U.S. Army Corps of Engineers New England District (30 min)
10:55 – 11:15	Shifting vegetation zones in response to culvert enlargement of a tidally restricted salt marsh in Northern New England, Shri N. A. Verrill, M.S. Biology candidate, University of Southern Maine (20 min)
11:15 – 11:35	Comparative population structure of vernal pool amphibians in a changing landscape, Jared Homola, Ph.D. Ecology and Environmental Sciences candidate, University of Maine – Orono (20 min)
11:35 – 11:50	Maine Invasive Species Network (MISN) Update, Nancy Olmstead, Invasive Plant Biologist, Maine Natural Areas Program (15 min)
11:50 - 1:20	Lunch & Student Poster Session Break
1:20 – 1:50	Maine's Wildlife Action Plan: A Collaborative Approach to the Next Ten Years of Wildlife Conservation, Amanda Shearin, Ph.D., Beginning with Habitat Coordinator/Wildlife Planner, Maine Department of Inland Fisheries and Wildlife (30 min)
1:50 – 2:20	MaineDOT Culvert Replacement and Climate Change, Judy Gates, Director –Environmental Office, Maine Department of Transportation (30 min)
2:20 – 2:50	Enhancements to USGS SreamStats Web Application, Charlie Hebson, Ph.D., Chief Hydrologist
	and Manager of the Surface Water Resources Division, MaineDOT Environmental Office (30 min)
2:50 – 3:20	Marsh Migration in Response to Sea Level Rise, Elizabeth Hertz, Planner, State of Maine
2.20 2.46	Department of Agriculture, Conservation and Forestry (30 min)
3:20 – 3:40	Break
3:40 – 5:10	Annual Business Meeting

We will provide certificates of attendance for attendees at the conference for 6 hours of contact time for the conference and 1.5 hours for the annual business meeting. We have received approval for 6 hours of CEUs for Site Evaluators and from Maine Department of Economic and Community Development (formerly State Planning Office) Code Enforcement Officers (CEO) Program and from the State Site Evaluator for the Subsurface Wastewater Program.